groep 452

Vrouwendag (8 maart)

 

De dag werd voor het eerst uitgeroepen op de internationale vrouwenconferentie in Kopenhagen in 1910, waaraan honderd mannen en vrouwen uit 17 landen deelnamen. De aanleiding was de massale staking op 8 maart 1908 in Chicago en New York van vrouwen in de textiel- en kledingindustrie voor een achturige werkdag, betere arbeidsomstandigheden en kiesrecht. Het kiesrecht kwam daarna centraal te staan. De jaren daarop werden, tot de Eerste Wereldoorlog, in een groeiend aantal landen op 8 maart demonstraties en vergaderingen gehouden. Met de opleving van de feministische beweging in de jaren zestig kwam de belangstelling voor een internationale vrouwendag terug. In veel socialistische landen werd 8 maart een officiële feestdag. In 1978 werd de dag door de VN als feestdag erkend; vanaf dat jaar kreeg de dag ook betekenis in Nederland. Amnesty heeft op internationale vrouwendag actie gevoerd voor o.m. vrouwelijke gewetensgevangenen, slachtoffers van marteling en geweld, en mensenrechtenverdedigers.

 

Traditiegetrouw voert Amnesty Alkmaar op of rond 8 maart actie in de bibliotheek op het Canadaplein. Kom ook in 2018 langs bij onze Vrouwendagactie: zaterdag 10 maart van 12:00 tot 15:00 uur in de bibliotheek.

 

De actie van dit jaar is voor Azza Soliman, een Egyptische advocaat die zich op vreedzame wijze inzet voor slachtoffers van marteling en de rechten van vrouwen. De Egyptische autoriteiten arresteerden haar al verschillende keren en vallen haar geregeld lastig. Nu ligt ze weer onder vuur en kan 15 jaar gevangenisstraf krijgen voor verzonnen aanklachten. Bovendien heeft ze een reisverbod. Kom je bij ons tekenen tegen dit onrecht? We roepen de president van Egypte op onmiddellijk alle aanklachten tegen Azza in te trekken!

 

 

 

 

 

  • Laatste wijziging: 1 juni 2019.